...
Resepi Char Kuey Teow Chinese Style
Bahan-bahan Char Kuey Teow Chinese Style:
250gm char kuey teow.
2 batang sosej potong slide.
8-10 udang.
80gm kerang telah dibersihkan kulit.
100gm taugeh.
100gm daun kucai.
6-8 ulas bawang putih dicincang.
Sedikit minyak untuk menumis.
Bahan Cili Paste (pes cili):
100gm pilihan cili kering (dikisar)
3 ulas bawang merah kecil (dikupas dan dihiris)
1 sudu minyak.
sedikit garam.
Bahan Sos campuran:
5 sudu besar kicap.
1@1/2 sudu besar kicap pekat.
1 sudu besar gula.
1/2 sudu sos ikan.
Sedikit 1/2 sudu kecil garam.
Sedikit serbuk lada putih.
Cara menyediakan Char Kuey Teow Chinese Style
Bahan-bahan untuk cili paste hendak tumis sehingga naik bau, masak cili dan asingkan.
Bahan-bahan untuk sos campuran hendak lah dicampur sehingga sebati dan asingkan.
Panaskan minyak dan masukkan bawang putih hingga naik bau dan masukkan udang, sosej dalam 1-2 minit.
Masukkan taugeh, kuey teow dan kacau seketika kemudian masukan telur dan kacau.
Masukkan kerang, cili paste, sos campuran dan kacau. Akhir sekali masukkan daun kucai dan kacau seketika dan angkat.
Resepi Char Kuey Teow original Penang
Bahan-bahan
UTK PASTE
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
UTK MEE
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK MEE-
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
Home
#DapurBujang
111
Char Koey Teow Abang Zul.asam pedas
Chinese Style
ECInspirasi
Homegrown
Hypp
hypp inspirasi HD
HyppSensasi
HyppTV
inspirasi
Malaysia
original Penang
Resepi Char Kuey Teow
selera bajet
#SeleraBajet: Char Koey Teow Abang Zul.
Friday, 27 January 2017
#SeleraBajet: Char Koey Teow Abang Zul.
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2017
(110)
-
▼
January
(24)
- 5 Best Halal Food Carts in NYC (6th Ave) - Sameer'...
- HALAL FOOD IN ALICANTE (SPAIN VLOG 6)
- Resepi Nasi Arab Kambing
- #SeleraBajet: Nasi Lemak Royale, Ampang.
- #SeleraBajet: Char Koey Teow Abang Zul.
- Makanan halal di Korea Selatan (Finding halal food...
- #SeleraBajet: Sup Meletop, Puchong.
- Dugaan Mencari Makanan Halal Di Hong Kong #fafauTV
- Hmm.... Sedap Ke Tak Ana Ikan Bakar Petai?
- #SeleraBajet: Nasi Lemak Goreng, Petaling Jaya.
- Halal food in China, Guangzhou
- Turkish Food: Best Kebabs of My Life, Amazing Seaf...
- Nasi Dagang Pak Malau: Fish Curry and Amazing View...
- #SeleraBajet: Mee Rebus Mail, Taman Melawati.
- Mampukah Kami Habiskan Seekor Kambing?
- Makanan yang halal di Busan, Korea (Hahal food in ...
- Makan Sotong Mentah, King Crab? | Korea Pt. 1
- Kenyang Teruk Makan Di Medini's Korean BBQ ��
- Lintas Jalan, Nasi Goncang Di Korea?
- Makanan Halal Di Korea Yang Anda Boleh Dapatkan
- 15 Jenis Makanan Sihat Untuk Pesakit Buah Pinggang
- Halal and the Flavors of Islam with Dawn O'Porter:...
- Gerai Pak Hassan Kg Baru: Roti Canai + Kaki Ayam &...
- Jalan Jalan Cari Makan 3
-
▼
January
(24)
EmoticonEmoticon