,,,
Kami singgah di Noryangjin Fish Market baru-baru ini untuk melihat sendiri kemeriahan pasar ikan yang berusia puluhan tahun ini. Terdapat 2 pasar di sini; Baru dan juga lama. Pasar yang baru lebih bersih dan teratur.
Anda boleh pilih pelbagai jenis makanan laut di bahagian bawah pasar ini, kemudian bawa ke tingkat atas untuk dimasak di restoran. Setiap restoran mempunyai harga yang berbeza, mereka akan caj untuk setiap jenis masakan yang anda mahu.
Resepi Bulgogi Beef Korea
Bahan:
– 350 gram daging lembu daging pinggang atau prime beef lain
(sedikit lemak dan urat), dihiris nipis yang mungkin
Perapan:
– 2 sudu makan kicap
– 3 sudu makan air
– 2 sudu makan gula pasir
– 1 sudu makan madu
– 1/2 sudu makan minyak bijan
– 1 sudu makan bijan sangrai / panggang
– 1 batang daun bawang, rajang halus
– 3 ulas bawang putih, dicincang halus
– 1 sudu teh lada hitam
– 1/2 sendok teh kaldu bubuk (opitional)
Cara membuat:
Untuk memudahkan agar kita bisa menghiris daging nipis yang mungkin maka masukkan daging ke freezer hingga setengah beku, kemudian dengan menggunakan pisau tajam iris daging nipis yang mungkin.
Siapkan mangkuk, masukkan semua perapan, aduk hingga rata dan larut. Masukkan daging lembu yang telah dihiris nipis. Aduk rata.
Tutup permukaan mangkuk dengan plastic wrap atau penutup lain. Rendam daging dalam bumbu selama sekurang-kurangnya dua jam di dalam peti sejuk.
Siapkan kuali besi / hot plate atau boleh menggunakan kuali rata anti lengket yang ada. Panaskan hingga benar-benar panas. Tuangkan daging dan semua rempah perapan ke kuali. Masak daging di kuali
atau panggangan hingga matang, sambil dibalik-balik. Jika anda menggunakan hot plate maka proses ini tidak memakan masa lama.
Saat daging telah matang dan empuk, perapan telah habis, matikan api. Taburkan bijan panggang dan daun bawang, aduk rata. Sajikan bulgogi panas-panas langsung dari hot plate ditemani dengan nasi putih panas. Yummy!
sumber: http://lynk.my/D55N
Home
channel
fish
food
foodie
juseyo
king crab
korea
Malaysia
market
noryangjin
noryangjin station
prawn
Resepi Bulgogi Beef Korea
rotikaya
sashime
south
udang
vitdaily
won
Makan Sotong Mentah, King Crab? | Korea Pt. 1
Tuesday, 10 January 2017
Makan Sotong Mentah, King Crab? | Korea Pt. 1
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2017
(110)
-
▼
January
(24)
- 5 Best Halal Food Carts in NYC (6th Ave) - Sameer'...
- HALAL FOOD IN ALICANTE (SPAIN VLOG 6)
- Resepi Nasi Arab Kambing
- #SeleraBajet: Nasi Lemak Royale, Ampang.
- #SeleraBajet: Char Koey Teow Abang Zul.
- Makanan halal di Korea Selatan (Finding halal food...
- #SeleraBajet: Sup Meletop, Puchong.
- Dugaan Mencari Makanan Halal Di Hong Kong #fafauTV
- Hmm.... Sedap Ke Tak Ana Ikan Bakar Petai?
- #SeleraBajet: Nasi Lemak Goreng, Petaling Jaya.
- Halal food in China, Guangzhou
- Turkish Food: Best Kebabs of My Life, Amazing Seaf...
- Nasi Dagang Pak Malau: Fish Curry and Amazing View...
- #SeleraBajet: Mee Rebus Mail, Taman Melawati.
- Mampukah Kami Habiskan Seekor Kambing?
- Makanan yang halal di Busan, Korea (Hahal food in ...
- Makan Sotong Mentah, King Crab? | Korea Pt. 1
- Kenyang Teruk Makan Di Medini's Korean BBQ ��
- Lintas Jalan, Nasi Goncang Di Korea?
- Makanan Halal Di Korea Yang Anda Boleh Dapatkan
- 15 Jenis Makanan Sihat Untuk Pesakit Buah Pinggang
- Halal and the Flavors of Islam with Dawn O'Porter:...
- Gerai Pak Hassan Kg Baru: Roti Canai + Kaki Ayam &...
- Jalan Jalan Cari Makan 3
-
▼
January
(24)
EmoticonEmoticon