Sunday, 8 January 2017

Lintas Jalan, Nasi Goncang Di Korea?



Resepi Ramen Korea

Bahan Utama:

200 gr Mie ramen yang sudah direbus
Bahan Kuah Ramen Korea:
3 batang sawi hijau (potong-potong)
100 gr daging sukiyaki
2 ulas bawang putih (cincang halus)
1 sudu makan sos sambal
1 sudu makan kicap
1 sudu makan minyak ikan
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan minyak goreng
1/4 sudu teh lada serbuk
1/2 sudu teh cili merah serbuk
1 cm halia (haluskan)
5 buah cabe rawit merah (haluskan)
2 buah cabe merah besar (haluskan)
garam secukup rasa
600 ml pati ayam
1 sudu teh tepung meizena (larutkan dengan sedikit air)

Bahan Pelengkap:
telur rebus
cendawan
bawang perai yang dihiris halus
Cara Membuat Ramen Korea:
Tumis bumbu yang dihaluskan dengan minyak goreng dan minyak bijan hingga harum
Masukkan daging sukiyaki kedalam rempah tumis, aduk hingga berubah warna
Tuang pati ayam lalu masukkan semua bahan lain kemudian masukkan
tepung meizena yang sudah dilarutkan dengan air, tunggu hingga mendidih
Masukkan mie ramen kedalam kuah, aduk hingga merata lalu diangkat
Tuang ramen kuah pedas kedalam mangkuk dan siap untuk dihidangkan

sumber: http://lynk.my/D55N


EmoticonEmoticon

Blog Archive