Wednesday, 11 January 2017

Makanan yang halal di Busan, Korea (Hahal food in Busan, Korea / 부산의 할랄 음식)

..

Resepi Kimbap Korea

Bahan rice roll:
450 gram nasi
1.5 sudu besar minyak bijan
1 sudu kecil garam
5-6 helai kim / Nori ukuran kira-kira 18×21 cm
Minyak bijan untuk olesan
Wijen sangrai untuk taburan
Bamboo mat (penggulung sushi) untuk membantu menggulung dan mengetatkan gulungan.
Bahan isi:
250 gram daging ayam fillet atau daging lembu, potong-potong memanjang (boleh juga pakai tuna dalam tin atau crabstick)
1 ulas bawang putih, haluskan
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap masin
1 sudu kecil minyak bijan
1 sudu kecil gula pasir
Garam dan lada secukup rasa
—> Campur daging ayam / daging lembu dengan semua bumbu, aduk rata dan marinade selama 15 minit. Tumis dengan sedikit minyak goreng hingga matang.
3 butir telur, kocok lepas
sedikit garam
—> Didadar hingga matang kedua sisinya tapi jangan sampai coklat.
1 buah wortel saiz besar, potong korek api
sedikit garam
—> Tumis dengan sedikit minyak goreng hingga agak layu. Beri garam.
Pokcoy / bayam
Blansir (blanch) pokcoy / bayam di air panas hingga layu dan warnanya cerah. Angkat, bilas dengan air sejuk. Beri sedikit garam dan minyak bijan.
Manisan lobak kuning bentuk jalur, longkang
Gosari / pakis (bila menggunakan yg segar diblansir dulu, bila menggunakan yg kering direndam dulu, bila menggunakan yg pikel bilas dengan air dan peras).


Cara membuat:
1. Sediakan bahan isian selagi nasi dimasak.
2. Masak nasi dengan menggunakan air yang lebih sedikit jumlahnya dari memasak normal. Jangan lupa untuk memakai jenis beras yang lebih lembut, bukan yang pera. Saya menggunakan beras Korea.
3. Setelah matang, angkat dan pindahkan ke bekas, aduk-aduk. Beri garam dan minyak bijan. Aduk hingga merata. Cicipi rasanya, sesuaikan dengan selera.
4. turun bamboo mat, letakkan sekeping kim / Nori di atasnya (bahagian yang berkilat di bawah) dengan sisi yang lebih panjang mengikut gulungan.
5. Ratakan nasi di atas kim / Nori dengan menggunakan sudu sambil sedikit ditekan-tekan.
6. Tata isian di atasnya, sisakan space di bahagian yang dekat dengan kita untuk menutup isian masa pertama melipat gulungan. Tata isian bertumpuk agar tidak terlalu menghabiskan space.
7. Gulung dan ketatkan dengan bamboo mat agar nasi padat dan melekat dengan baik. Lakukan sehingga semua bahan habis.
8. Poles permukaan kim / Nori dengan minyak bijan, beri wijen sangrai sambil sedikit ditekan agar melekat. Potong-potong dengan pisau tajam yang disapu sedikit minyak / minyak bijan agar tidak melekat.
9. Bersedia disajikan atau dibawa untuk bekal.


EmoticonEmoticon

Blog Archive