Sunday 28 October 2018

JEJAK PETUALANG 9 Des 2015 - SERBA BESAR DR PAPUA 3-2-ikan mujair @ikan tilapia


Petua dan Cara Masak Ikan Tilapia Merah Sambal Hijau

 

Bahan-Bahan :
  • Ikan tilapia sederhana besar ( tilapia merah atau hitam, mana-mana pon boleh)
  • satu gengam cili padi hijau ( akak campur je cili hijau plus merah)
  • Dua biji bawang besar saiz sederhana ( dihiris)
  • Bawang merah kecil 3 biji ( tumbuk/ kisar )
  • Bawang putih 3 biji ( tumbuk/kisar)
  • Ikan bilis setengah gengam ( tumbuk/kisar)
  • Asam jawa extra Adabi ( tak kisah asalkan asam jawa)
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis

RESEPI TALAPIA MASAK PEDAS THAI

Bahan:- 1 ekor ikan tilapia (basuh dengan asam limau, perap dan bersihkan) sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit (gaul ikan) 4 ulas cili padi - potong halus 1/2 biji lada benggala merah - dadu 1 labu bawang besar - hiris dadu 2 ulas bawang putih - cincang 2 cm halia - hiris halus 1/4 cawan sos cili 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar gula sedikit air Untuk hiasan:- daun bawang buah tomato (belah 6) Cara Memasak:- Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah digaul garam dan serbuk kunyit serta disalut tepung hingga kuning keemasan. Angkat dalam pinggan yang sesuai dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Kemudian masukkan sume bahan sos dan sedikit air. Masukkan lada benggala, gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Tutup api, masukkan tomato dan gaul sebentar dan tuang ke atas ikan tadi dan hias dengan daun bawang.

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub
Bahan:- 1 ekor ikan tilapia (basuh dengan asam limau, perap dan bersihkan) sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit (gaul ikan) 4 ulas cili padi - potong halus 1/2 biji lada benggala merah - dadu 1 labu bawang besar - hiris dadu 2 ulas bawang putih - cincang 2 cm halia - hiris halus 1/4 cawan sos cili 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar gula sedikit air Untuk hiasan:- daun bawang buah tomato (belah 6) Cara Memasak:- Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah digaul garam dan serbuk kunyit serta disalut tepung hingga kuning keemasan. Angkat dalam pinggan yang sesuai dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Kemudian masukkan sume bahan sos dan sedikit air. Masukkan lada benggala, gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Tutup api, masukkan tomato dan gaul sebentar dan tuang ke atas ikan tadi dan hias dengan daun bawang.

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

 Bahan:
1 ekor ikan talapia( if nak guna ikan siakap pun boleh)
1sdb sos ikan
1sdb cili kisar (ni sy tambah)
1sdb thai cili paste (ni sy tambah)
5ulas bawang putih - cincang halus2
7-8biji cili padi hijau -hiris
1biji cili merah -cincang halus2
Sedikit garam
Sedikit gula
1cwn air
Daun limau purut (saya tambah)
Halia -hiris (yg ni sy tambah)
1sudu olive oil -guna minyak masak pun boleh

Cara-cara :
Ikan talapia salut dgn kunyit dan garam lepas tu goreng..ketepikan.Bahan cincang bawang, cili merah, cili padi, halia, ditumis.
Masukkan satu sudu cili kisar, 1sudu pes cili thai, tambah sikit sos cili thai.tambah dengan air, masak hingga mendidih (kalau ikut video asal, dia x tmbah air, x ltk cili kisar @ thai cili pes, cuma gune minyak saje utk berkuah. Tpi ni sy adjust sendiri).
Seterusnya masukkan lime juice, sos ikan, daun limau purut. Masak lagi hingga kuah agak pekat. Last sekali masukkan gula n garam secukup rasa..
Siap, tutup api curah atas ikan ...

Bahan:- 1 ekor ikan tilapia (basuh dengan asam limau, perap dan bersihkan) sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit (gaul ikan) 4 ulas cili padi - potong halus 1/2 biji lada benggala merah - dadu 1 labu bawang besar - hiris dadu 2 ulas bawang putih - cincang 2 cm halia - hiris halus 1/4 cawan sos cili 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar gula sedikit air Untuk hiasan:- daun bawang buah tomato (belah 6) Cara Memasak:- Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah digaul garam dan serbuk kunyit serta disalut tepung hingga kuning keemasan. Angkat dalam pinggan yang sesuai dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Kemudian masukkan sume bahan sos dan sedikit air. Masukkan lada benggala, gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Tutup api, masukkan tomato dan gaul sebentar dan tuang ke atas ikan tadi dan hias dengan daun bawang.

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

 

Bahan:- 1 ekor ikan tilapia (basuh dengan asam limau, perap dan bersihkan) sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit (gaul ikan) 4 ulas cili padi - potong halus 1/2 biji lada benggala merah - dadu 1 labu bawang besar - hiris dadu 2 ulas bawang putih - cincang 2 cm halia - hiris halus 1/4 cawan sos cili 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar gula sedikit air Untuk hiasan:- daun bawang buah tomato (belah 6) Cara Memasak:- Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah digaul garam dan serbuk kunyit serta disalut tepung hingga kuning keemasan. Angkat dalam pinggan yang sesuai dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Kemudian masukkan sume bahan sos dan sedikit air. Masukkan lada benggala, gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Tutup api, masukkan tomato dan gaul sebentar dan tuang ke atas ikan tadi dan hias dengan daun bawang.

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub

 

Bahan:- 1 ekor ikan tilapia (basuh dengan asam limau, perap dan bersihkan) sedikit tepung jagung, garam dan serbuk kunyit (gaul ikan) 4 ulas cili padi - potong halus 1/2 biji lada benggala merah - dadu 1 labu bawang besar - hiris dadu 2 ulas bawang putih - cincang 2 cm halia - hiris halus 1/4 cawan sos cili 3 sudu besar sos tomato 2 sudu besar sos tiram 1 sudu besar gula sedikit air Untuk hiasan:- daun bawang buah tomato (belah 6) Cara Memasak:- Panaskan minyak dan goreng ikan yang telah digaul garam dan serbuk kunyit serta disalut tepung hingga kuning keemasan. Angkat dalam pinggan yang sesuai dan ketepikan. Keluarkan minyak dan tinggalkan lebihkurang 3 sudu besar dan tumis bawang merah, bawang putih, halia dan cili. Kemudian masukkan sume bahan sos dan sedikit air. Masukkan lada benggala, gula dan sedikit garam. Biarkan mendidih. Tutup api, masukkan tomato dan gaul sebentar dan tuang ke atas ikan tadi dan hias dengan daun bawang.

Make Google view image button visible again: https://goo.gl/DYGbub


EmoticonEmoticon

Blog Archive