-
Ketam nipah masak cili
Bahan-bahan
2 ekor
ketam nipah - cuci bersih dan kerat dua
7
tangkai cili kering - (dikisar berasingan)
*4
biji bwg merah (dikisar)
*2
ulas bawang putih (dikisar)
*1
inci halia (dikisar)
1 sudu
sos cili
1 sudu
sos tomato
sedikit
air
garam
dan gula
minyak
utk menumis
Cara-cara
2. Panaskan minyak. Tumis cili sehingga masak dan pecah minyak. Masukkan bahan yang dikisar tadi dan gaul rata. Biarkan seketika sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan sos cili dan juga sos tomato, kacau sebati.
4. Selepas itu masukkan ketam nipah dan juga sedikit air. Tutup kuali dan biarkan hingga ketam masak. Terbalikkan ketam nipah sekali-sekala
5. Masukkan garam dan gula secukup rasa. Kacau sebati sehingga kuah menjadi likat dan bersalut dengan ketam.
EmoticonEmoticon