Sunday 29 January 2017

Resepi Nasi Arab Kambing

...
RESEPI NASI MANDI YEMEN

Bahan-bahanya
 1 ekor ayam dibelah 4
 1 kilo atau 5 cawan beras basmathi basuh dan toskan
  Air untuk membuat air rebusan ayam..saya guna sebanyak yang boleh menutupi ayam

 Untuk Membuat Air Rebusan Ayam

 3 helai bay leaves
 2 batang kulit kayu manis
 7 biji buah pelaga
 7 buju bunga cengkih 
2 sdb serbuk jintan putih
 1 sdb serbuk ketumbar
 2 sdt saffron dicampurkan dengan 1/4 cawan jus lemon.

 Rebus Ayam lebih kurang setengah jam bersama dengan bahan tadi. Angkat dan toskan ayam. Biar sebentar. Air rebusan disimpan.

 Lumurkan ayam dengan saffron yang dicampurkan dengan jus limau dan goreng atau bakar ayam. Saya bakar supaya ayam nampak cantik. (Kalau tak ada saffron bolehlah gunakan serbuk kunyit atau guna inci kuning dicampurkan sedikit jus limau) 

Untuk memasak Nasi

5 cawan beras 
5 cawan air rebusan ayam tadi 
5 biji cili hijau diblend halus 
2 labu bawang besar di cincang halus 
2 labu bawang besar dihiris 
1 tin kecil tomato puree 
2 sdb serbuk jintanputih 
1 sdb serbuk ketumbar 
1 senduk minyak sapi/minyak zaiton/butter 
2 sdt saffron dibancuh bersama1/4 cawan lemon jus

 Panaskan minyak sapi dan tumis bawang besar sehingga naik baunya. Masukkan cili hijau. Masukkan tomato puri dan air. Biar air mendidih dan masukkan beras. Masukan garam secukup rasa...biar sehingga nasi agak kering. Bila nasi sudah kering masukan hirisan bawang besar dan serbuk jintan tadi. Biar seketika kemudian lubang-lubangkan nasi dan titikkan saffron bertompok-tompok pada nasi dan tutup dengan nasi balik. Biar di atas api sehingga nasi masak. Bila masak kacau nasi. Di sini kita akan lihat warna-warna saffron bercampur dengan warna nasi asal.  Siap dihidang. Untuk tidak muak saya masukkan cili hijau..sama ada diblend atau pun dipatah-patahkan

Sumber:http://adf.ly/1iubWh



EmoticonEmoticon

Blog Archive