Monday 23 January 2017

Dugaan Mencari Makanan Halal Di Hong Kong #fafauTV

...
RESEPI MEE KUNGFU / MEE HONGKONG / MEE KANTONIS

Bahan A
500 gm mee kuning
5 biji telur [ dipukul]

Bahan B
100 gm udang basah [buangkan kulit]
150 gm ayam [dihiris]
1 biji panjang fish cake [potong nipis]
3 ulas bawang putih [dicincang]
100 gm brokoli [dipotong]
100 gm bunga kobis [dipotong]
100 gm lobak merah [potong kecil dan panjang]
5 tangkai baby corn
2 sudu besar minyak masak
2 s/b tepung jagung ]
1 cawan air ] bancuhkan
1 cawan air rebusan ayam
2 s/b sos tiram
1 s/b lada sulah
3 s/b minyak masak
garam secukup rasa

Cara:
1. Panaskan minyak dan goreng telur dan mee dalam kuantiti sikit [satu portion untuk 1 pinggan] hingga agak garing. Ketepikan.
2. Tumis sedikit bawang putih hingga agak garing dan masukkan ayam, udang dan fish cake.
3. Masukkan air rebusan ayam bersama lada sulah, sos tiram, baby corn dan carrot.
4. Masukkan tepung jagung yang telah dicampur air dan kacau-kacau supaya tepung tidak bergentel.
5. Campurkan brokoli dan bunga kobis. Tutup api dan kacau.
6. Tuang kuah ke atas mee dan hidangkan. Sedap dimakan panas-panas.
SUMBER:http://adf.ly/1iceNz

RESEPI ITIK PANGGANG


BAHAN-BAHAN:
 
1 ekor itik | dibersihkan
100ml kicap cair
3 sudu makan serbuk Five Spices | sejenis
herba cina
6 biji bawang merah
10 ulas bawang putih
 
 
BAHAN SOS:
 
50gm serbuk Five Spices
3 sudu makan kicap
2 sudu makan taucu

Pastikan itik dipanggang menggunakan api perlahan. Ketika itik dipanggang, ia akan mengeluarkan lemaknya. Semakin lama memanggang semakin enak rasa itiknya.
 
CARA MEMASAK:
 
1. Bersihkan itik dan kemudian perapkan dengan kicap cair, serbuk Five Spices, bawang merah dan bawang putih selama tujuh jam.
2. Setelah tujuh jam, masukkan di dalam ketuhar dan panggang selama 45 minit.
3. Untuk sosnya, campurkan semua bahan dan kacau sebati.
4. Hidangkan bersama itik yang siap dipanggang.

RESEPI KUE TEOW ALA KANTONIS


BAHAN-BAHANNYA :-)
250 gram kue teow
1/2 camca teh kicap cair
10 ekor udang saiz sederhana, dibersihkan
1 keping fishcake, hiris
2 pelepah sawi hijau, potong
2 ulas bawang putih, cincang halus
1 1/2 cawan air
1/4 camca teh kicap pekat
1/4 camca teh minyak bijan
1 kiub pati ayam
1/2 camca teh serbuk lada sulah
Garam secukup rasa (jika perlu)
2 camca besar air*
3/4 camca besar tepung jagung*(*disatukan)
1 biji telur, dipukul sedikit
Hirisan daun bawang untuk hiasan
Bawang goreng, untuk hiasan

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan kuali, tuang 2 camca besar minyak masak. Biar minyak betul2 panas dan masukkan kue teow bersama kicap cair. Kacau rata dan masak hingga harum, angkat dan letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
  2. Panaskan 1 1/2 camca besar minyak masak. Tumis bawang putih hingga harum, masukkan udang dan fishcake. Kacau rata dan masukkan air, kicap pekat dan kiub ayam. Biar mendidih. Tambah sawi, masak sekejap.
  3. Perlahankan api, masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata, bila kuah kelihatan pekat. Masukkan telur dan kacau perlahan selama 10 saat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tuang atas kue teow tadi, tabur hirisan daun bawang dan bawang goreng. Hidangkan segera selagi hangat...


EmoticonEmoticon

Blog Archive