Tuesday 20 December 2016

#SeleraBajet: Ikan Bakar Mak Minang.

,,,,
Ikan Bakar Bumbu Padang

Bahan-bahan

6 ekor Ikan Kembung
2 buah limau nipis
500 ml Pati Santan
2 batang serai
Bumbu halus
15 buah cili merah keriting
10 siung Bawang merah
5 siung Bawang putih
2 ruas halia(jahe)
2 ruas Kunyit
2 ruas Lengkuas
secukupnya Garam


Siapkan bahan-bahan.

Cuci ikan, lumuri dengan air limau nipis dan garam, biarkan selama 15 minit

Haluskan bumbu, tambahkan pati santan , lalu balurkan pada ikan. Diamkan meresap selama 30 minit.

Panggang ikan dengan dibolak-balik dan dilumuri sisa bumbu.
Untuk memanggang dg happycall, gunakan api kecil, supaya ikan masak merata dan tidak mentah.


EmoticonEmoticon