Saturday 26 May 2018

Resepi Biskut Semperit | Try Masak | iCookAsia | Resepi Ramadan & Hari Raya



Bahan-bahannya:

250g mentega
90g gula kastor
1 biji kuning telur
260g tepung gandum
120g tepung jagung
50g tepung kastard
2 sudu besar susu segar
 ½ sudu kecil esen vanilla
¼ sudu kecil garam halus
Ceri/Chocolate coloured rice sbg topping

 Cara membuat
1. Pertama sekali, pukul mentega, gula kastor dan garam sehingga kembang dan putih.
2. Apabila kembang, masukkan kuning telur dan esen vanilla. Pukul lagi sehingga sebati.
3. Kemudian, masukkan susu segar, tepung gandum, tepung jagung dan tepung kastard
4. Pukul sehingga rata dan sebati.
 5. Masukkan doh ke dalam acuan samperit dan paipkan sehingga menjadi bentuk bunga
6. Letakkan chocolate coloured rice/ceri ke atas biskut.
7. Akhir sekali, bakar pada suhu 150°C selama 15-20minit sehingga masak.


EmoticonEmoticon