Tuesday 29 May 2018

Rendang Daging Minang | Try Masak | iCookAsia


Bahan-bahan diperlukan:

  • daging lembu = 1 kg
  • kicap manis cap kipas udang = 1 botol kecil, p/s = kene pakai kicap jenama ni...kalu tak guna rasanye tk berapa nk sedap
  • lada kering = dlam 20 tangkai ( blend ) p/s = ikut selera, kalo nk pedas lebihkan lah lada kering tu
  • cili padi = 10 tangkai ( blend dgn lada kering ) p/s = rendang nogori mesti tk tinggal cili padi ni kan..hihihhi...
  • bwang besar = 5 biji , bwng puith = 1 labu , halia = sebesar ibu jari , lengkuas = sebesar ibu jari , serai 5 btg ( smua di blend hingga lumat )
  • santan = 1 biji kelapa, p/s = ikut citarasa ..kalo nk lebih letak lebih..
  • kerisik sedikt
  • bahan2 utk yg last skali...kalo takde mmg tak jadi rendang ni.... bawang besar =2 biji ( potong bulat )serai = 5 btg ( di ketuk )...daun kunyit = disiat-siat.....smua bahan diatas digoreng dgn minyak sampai layu dan wangi
  • garam secukup rasa ...p/s = tk perlu byk sbb dah ada kicap....
  • minyak masak yg secukupnye

Cara menyediakan dan memasak:

  1. perap daging dgn kicap manis....nk sedap perap semalaman...perap 30 min pun ok gak....
  2. panaskan minyak n tumiskan smua bhan yg di blend tadi ... bwg besar + bwg putih + halia + langkuas+serai
  3. then, dh pecah minyak bahan2 yg ditumis td..masukkan lada kering + cili api td ....tumis sampai pecah minyak jugk...
  4. masukkn daging yg diperap tadi...kecutkan daging tu sampai kuar air daging & sampai daging empuk
  5. then masukkan santan....
  6. agak2 santan mcm nk pekat , masukkan kerisik n masak samapi kering n meyerupai rendang...
  7. last skali masukkan 3 bahan ug digoreng dgn minyak td ..p/s= tgk bahan2 diatas...maka siaplah rendang minangkabau kite ni..
  8. ha...apa lagi..gi amik nasi putih yg baru masak tu,,makn dgn rendang tu...makesure anda smua akn jatuh cinta dgn rendang ni...slamat mencuba...masakan yg lazat lahir dari hati yg ikhlas....https://tinyurl.com/yczw8mat


EmoticonEmoticon