Saturday 7 October 2017

Kerapu Gergasi Ah Tiong - Majalah 3 (8 May 2017)

 Kerapu Tiga Rasa

BAHAN-BAHAN

– 1 ekor ikan kerapu, 800gram
– 8 biji cili merah – kisar
– 6 biji bawang merah, cincang
– 3 biji bawang putih, cincang
– 2 biji tomato, potong dadu
– 1 cawan air asam jawa
– 2 sudu besar cili boh
– 3 sudu sos tiram
– 2 sudu sos ikan
– Serbuk kunyit
– Daun ketumbar
– Garam, serbuk perasa secukup rasa
– Minyak

CARA-CARA

1. Lumur ikan dengan garam, serbuk kunyit, cili boh dan tepung jagung. Goreng dan setelah garing, ketepikan.
2. Panaskan minyak dan masukkan bawang putih, goreng sehingga separuh kekuningan. Masukkan bawang merah dan kacau sehingga naik bau.
3. Masukkan cili merah yang telah dikisar dan kacau seketika. Kemudian masukkan sos tiram, sos ikan, gula, garam, bahan perasa, air asam jawa dan tepung jagung yang telah dibancuh dengan air dan tomato.
4. Apabila sudah masak, tuang ramuan tadi ke atas ikan dan hiaskan dengan daun ketumbar.

Kalau ada siakap, bolehlah cuba siakap tiga rasa. Tukar je ikannya!!http://www.eresipi.com/kerapu-tiga-rasa/


 Ikan Kerapu Stim Ala Thai

 Ikan Siakap Masak Stim Ala Thai
Oleh: Azie Kitchen

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap - belah depan
2 batang serai - ketuk
1 biji bawang besar - hiris
4 ulas bawang putih - hiris
8 biji cili padi - ketuk
2 inci halia muda - hiris panjang
1 kiub pati ikan bilis
3 biji limau kasturi/nipis - hiris dan juga perah jus
5 helai daun limau purut - buang urat & hiris kasar
2-3 biji bawang putih jeruk - buang kulit
1/2 batang saderi - hiris nipis

Bahan Sos:
2 sudu besar sos ikan
1 sudu besar kicap cair
3-4 sudu besar sos tiram
Sedikit air

Bahan Lain:
1 sudu besar tepung jagung - bancuh dengan sedikit air
Garam
Gula/serbuk perasa

Bahan Tabur
Daun ketumbar, daun bawang - hiris
1 biji cili merah - hiris

Cara cara:
Panaskan air dalam pengukus sehingga mendidih. Masukkan semua bahan hiris dan bahan sos ke dalam pinggan pengukus. Letakkan bahan hiris sebahagian di bawah ikan.

Kukus dalam 5-10 minit atau sehingga ikan masak. Masukkan air bancuhan tepung dan garam serta gula. Rasakan dulu masinnya, sebelum ditambah garam.

Kukus lagi dalam 1 minit. Tutup api dan tabur cili merah dan daun ketumbar.  Bolehlah dihidangkan. http://www.aziekitchen.com/2014/06/ikan-kerapu-stim-ala-thai.html


EmoticonEmoticon