Sunday 8 October 2017

JJCM 2017: Labuan Part 2 [FULL]

KARI IKAN TUNA


Bahan:

1 ekor ikan tuna dipotong dan dibersihkan
1 biji bwg besar dihiris*
5 ulas bwg putih diketuk dan dihiris*
1/2 sdu teh halba*
1/2 sdu teh bji sawi*
5 tangkai daun kari*
sedikit kunyit serbuk *
1 peket kecil rempah kari ikan babas
1 peket kecil rempah kari daging babas
sedikit air asam jawa
21/2  cwn santan
sedikit garam dan perasa @ gula (optional)
7 tangkai kacang bendi
sedikit myk utk menumis


Cara:

1.       Panaskan periuk. Addkan bhn yang bertanda*.Masak sehingga naik bau.
2.       Bila bahan tumis dah naik bau addkan rempah kari daging dan rmpah kari ikan.Kacau rata.
3.       Biarkan semua bahan tumisan naik myk.Addkan air asam jawa.Kacau rata lagi.
4.       Bila rempah tumisan dah terbit myk addkan ikan.Gaul rata dan perlahan.Biar rempah
          meresap bersama ikan.
5.       Bila bahan rempah dan serata bersama ikan addkan santan dan kacau perlahan-lahan.
6.       Biar santan mendidih dan kuah kari memekat.
7.       Bila kuah dah memekat addkan garam  dan perasa(optional).
8.       Addkan kacang bendi.Kacau rata dan angkat.
9.       Sedia utk dihidangkan.http://secuitrasaumiejazz.blogspot.my/2013/10/kari-ikan-tuna.html


EmoticonEmoticon