Tuesday 5 September 2017

Rempah Kari Ikan Tok Ma Rempah Asli Terengganu

,,

 Tok Ma Berkongsi Resepi, Cara Memasak dan Petua untuk Memasak Kari Ikan Asli Terenggau. Degan Menggunakan Rempah "Tok Ma".
Rempah 100% Asli... Tanpa Perasa Tiruan... Diolah Sediri Oleh Tok Ma. Special from Terengganu...





REMPAH GULAI AYAM / DAGING

Resepi :
Bahan-bahan:
  • 1 kilogram daging (ayam dan daging)
  • 1 Paket rempah Gulai Ayam/Daging
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 2 sudu besar kerisik
  • 2 cawan santan
  • 1/4 cawan air asam jawa
  • 2 sudu besar cili boh
  • 1/4 cawan minyak masak
  • garam dan gula secukup rasa




REMPAH GULAI NASI DAGANG

Resepi :


Bahan-bahan:
  • 1 kilogram ikan tongkol (dipotong 3cm tebal)
  • 1 Paket rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
  • Cili merah/hijau
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil kerisik
  • 2 cawan santan
  • 2 sudu besar cili boh
  • garam dan gula Melaka secukup rasa
  • 2 keping asam gelugor
  •  
  •  
  •  

    REMPAH GULAI NASI MINYAK@KURMA

    Resepi :
    Bahan-bahan:
    • 1 kilogram daging
    • 1 Paket rempah Gulai Nasi Minyak Tok Ma
    • 2 biji ubi kentang
    • 1/2 cawan susus cair
    • 1/2 cawan sos tomato
    • 30 gram bawang goreng
    • 2 sudu besar kerisik
    • 1helai daun pandan
    • garam dan gula Melaka secukup rasa
    • 2 sudu besar minyak sapi
    • 1/4 cawan minyak masak
    • Cili boh (ikut citarasa)




    REMPAH KARI DAGING

    Resepi :
    Bahan-bahan:
  • 1 kilogram daging
  • 1 Paket rempah Kari Daging Tok Ma
  • 2 cawan santan
  • 3 tangkai daun kari
  • 1/2 cawan air asam jawa
  • 1/2 cawan minyak untuk menumis
garam dan gula secukup ras

  • REMPAH KARI IKAN

    Resepi :
    Bahan-bahan:
    • 1 kilogram ikan
    • 1 Paket rempah Kari Daging Tok Ma
    • 2 cawan santan
    • 3 tangkai daun kari
    • 1/2 cawan air asam jawa
    • 1/2 cawan minyak untuk menumis
    • garam dan gula secukup rasa

    REMPAH KERUTUB

    Resepi :
    Bahan-bahan:
    • 1 kilogram ayam/daging (dipotong besar)
    • 1 Paket rempah Kerutub Tok Ma
    • 2 sudu besar cili boh
    • 2 cawan santan
    • 2 sudu besar kerisik
    • 2 biji cili hidup
    • 2 batang serai (dititik)
    • 1/4 cawan air asam jawa
    • garam dan gula Melaka secukup rasa
    • 2 labu bawang besar dipotong empat


EmoticonEmoticon