Thursday 7 September 2017

Tasty Treat: Ikan Bawal Goreng / Fried Pomfret Fish

..

 Ikan Bawal Goreng (Cadangan Hidangan : 4 – 5 orang)

 Bahan-bahan:
400g (1 ekor) Ikan bawal hitam (dibersih dan dikelar)

 ½ Sudu Kecil AJI-NO-MOTO®

½ Sudu Kecil Garam
Secukupnya

 Minyak

Cara Memasak:

 1. Perapkan ikan dengan AJI-NO-MOTO® dan garam.

 2. Tuangkan minyak ke atas ikan dan sapukannya dengan rata, diketepikan selama 10 minit.

 3. Panaskan kuali tidak melekat tanpa minyak.

4. Gorengkan ikan sehingga garing.

5. Hidangkan ikan dengan cili dan kicap.

 Tip: Tuangkan minyak ke atas ikan dan sapukannya dengan rata sebelum goreng boleh mengurangkan penggunaan minyak.

 Fried Pomfret Fish (Serving Suggestion: 4 - 5 pax)

 Ingredients:
400g (1 piece)

Black pomfret fish (cleaned and slashed)

 ½ Teaspoon AJI-NO-MOTO®

 ½ Teaspoon Salt
Sufficient Oil

Cooking Methods:

 1. Seasoned the fish with AJI-NO-MOTO® and salt

.
2. Coated some oil on the fish and set aside for 10 minutes.

 3. Heat up the non-stick pan without oil.

 4. Fry fish until golden brown.

 5. Serve with chilies and soy sauces.

Tip: Add on some oil on the fish before cooking can reduce oil consumption.


EmoticonEmoticon