Tuesday 7 February 2017

#SeleraBajet: Asam Pedas Sejati Melaka.

..

Resepi Asam Pedas Perak
Bahan- bahan masakan untuk 4org makan,

Bahan A (diblender)

Bawang besar                -2biji
Bawang merah kecil     -2biji
Bawang putih                 -3ulas
Halia                                 - 1inci
Belacan bakar                - 1inci
Bunga kantan                 -1/2 (dihiris halus)
Cili kering                        - (agak2 kalo nak pedas buh lebih)





Bahan B

Ikan pari                        
tomato                              - 3biji
Bendi                                -6biji(ikut nak buh bape pon boleh)
Bunga kantan                - 1 ulas (dihiris halus)
Daun Kesum                   -agak2
Asam keping                  - (2 ketui)
Secukup rasa



Bahan2 nak d'tumis

Panaskan minyak..
Tumis bahan2 A yang d'blender tadi dan masukkan asam keping.Buh air skit sebab xnak kuah jadi terlalu pekat..
Masukkan bunga kantan yang telah d'hiris bersama daun kesum (setengah org masuk seketui terus bunga kantan tapi nis hiris halus2 sebab bila makan boleh terasa kunyah2 bunga kantan tue)..
Masukkan bendi dan tomato dalam 5minit masukkan ikan..
Akhir sekali masukkan secukup rasa..nis kalo nak masak asam pedas memang x buh garam,gula atau pak aji sebab secukup rasa tue dah sebatikan rasa dalam masakan tue..

Bila kuah dah naik minyak..bleh tutup api..

siap dihidang..mudahkan..

http://adf.ly/1jNOiQ


EmoticonEmoticon