,,,
Resepi Penang Char Kuey Teow
Bahan-Bahan :
Bahan untuk Pes :
200 gm udang (guna 12 ekor udang size L)
250ml air (masukkan ½ cawan sahaja, sebab air rebusan dah banyak)
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sudu besar sos tiram
3 sudu kecil kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 kiub pati ikan bilis
*2 sudu kecil garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1 sudu kecil)
*1 sudu kecil gula
*** Garam dan gula secukup rasa.
Bahan untuk Mee :
300gm kuey teow ( untuk 3 pinggan, boleh guna yang halus tu)
1 sudu besar cili boh
Kerang
Sedikit kucai & taugeh
1 biji telur
Cara Membuat Pes :
1. Rebus udang dengan air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya.
2. Air rebusan jangan buang. Kupas udang. Asingkan isi dari kulit serta kepala.
3. Ambil kulit dan kepala udang tu dan kisar bersama air rebusan tadi. Tapis dan ketepikan air pati udang ni.
4. Campurkan semua bahan untuk paste dengan air pati udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat.
5. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dalam fridge.
Cara Menggoreng Mee :
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dalam 4sb paste tadi (guna 2 senduk kecil).
2. Masukkan udang yang telah direbus tadi dan kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
3. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh dan kacau rata.
4. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dalam 3-4 minit sahaja, pastikan api kuat semasa memasak.
Wednesday, 14 December 2016
WARONG HUNTER | PALMA CHAR KOETEOW PENANG
✔
Unknown
Diterbitkan 05:54
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2016
(23)
-
▼
December
(23)
- Tip Diet Permulaan Untuk Pesakit Hemodialisis-Bua...
- Rita Rudaini Masak Tomyam Seafood
- Jalan Jalan Cari Makan 2
- Jalan Jalan Cari Makan 1
- Minah Jepun Kuat Makan part 1
- Jakarta Street Food - HUGE Indonesian Lamb Fried R...
- #SeleraBajet: Ikan Bakar Mak Minang.
- #SeleraBajet: Gerai Pak Lang Ikan Bakar.
- Mengantuk Teruk Lepas Makan Ikan Bakar Jalan Bellamy
- Best Pizza in New York City
- WARONG HUNTER | PALMA CHAR KOETEOW PENANG
- NASI LAN KEDAH SHAH ALAM | WARONG HUNTER
- Ini Lokasi Makan Tengahari RM3 Di Bangsar
- Rebut Ikan Patin Masak Tempoyak
- Kari Kepala Ikan Hunt Kuala Lumpur
- Line Clear Nasi Kandar,George Town.
- Nasi Kandar in Penang: Insanely Good Curry at Res...
- New York City Food Tour : Melt-In-Your-Mouth Pastr...
- No Reservations in Saudi Arabia 5/5
- No Reservations in Saudi Arabia 4/5
- No Reservations in Saudi Arabia 2/5
- No Reservations in Saudi Arabia 1/5
- ( No Reservations ) in Jeddah City, Saudi Arabia P...
-
▼
December
(23)
EmoticonEmoticon