Friday, 23 December 2016

Minah Jepun Kuat Makan part 1

Minah Jepun Kuat Makan


Resepi Sambal Lada Hijau

Bahan-bahan
6 biji cili hijau
10 biji cili padi
1 cawan ikan bilis
8 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
Belacan
Asam jawa / limau kasturi
Minyak untuk menggoreng

Cara cara
1. Goreng ikan bilis sebentar - jangan sampai garing. Angkat & masukkan dalam lesung.
2. Goreng cili hijau, cili padi, bawang merah dan bawang putih agak layu.  Tolak ketepi kuali untuk sementara.
3. Tumbuk kasar ikan bilis dan ketepikan.
4. Tumbuk bahan bahan yang telah digoreng tadi hingga lumat atau separuh kasar. Masukkan belacan dan tumbuk hingga sebati.
5. Masukkan semua bahan yang telah ditumbuk ke dalam bekas. Masukkan air asam jawa atau jus limau kasturi. Gaul sebati.

### Garam tidak dimasukkan kerana ikan bilis & belacan sudah masin tetapi jika suka lebih masin boleh tambah garam sesuai rasa


RESEPI SAMBAL CILI HIJAU MASAKAN PADANG

BAHAN - BAHAN

250 gram Cili hijau besar, buang tangkainya
50 gram Cili padi hijau *Sekiranya suka pedas
4 Ulas bawang merah
2 Ulas bawang putih
2 Biji tomato hijau
3 sendok teh minyak goreng, untuk menggoreng
½ Sudu teh air limau nipis
Gula pasir secukupnya
Garam secukupnya


CARA - CARA MEMBUATNYA
Potong Cili Hijau dan Cili Padi Hijau
Kukus Cili hijau dan Cili Padi hijau bersama dengan bawang merah, tomato hijau, dan bawang putih lebih kurang 5 ke 10 minit. Angkat
Jika bahan - bahan sudah lembut, tumbuk bahan yang dikukus secara kasar.
*Boleh menggunakan lesung dan tidak terlalu lumat.
Panaskan minyak goreng dan tumis semua bahan yang ditumbuk sehingga sebati dan berbau harum

Tambahkan gula, air limau nipis dan garam pada tumisan dan kacau rata
Setelah masak,hidangkan dengan nasi panas dan lauk yang lain.


EmoticonEmoticon