Sunday, 11 December 2016

Rebut Ikan Patin Masak Tempoyak

,,,,

Sedap rasa dan enak berkrim bila saya pergi ke gerai pak yusof ditemeloh... pada 17hb Sept 2014....jalan cari makan



Resepi Ikan Patin Masak Tempoyak

Bahan-bahan:

1 ekor ikan patin disiang , cuci dgn tepung dan asam jawa (gunakan limau untuk hilangkan bau hanyir dengan lebih pantas)
20 biji cili api (ikut tahap kepedasan)
kunyit hidup 2 inci
tempoyak ikut kepekatan
daun kesum
2 batang bunga kantan
Cara Membuat:
1.Tumbuk cili api dan kunyit.
2.Bila hancur masukkan tempoyak dalam lesung biar sebati dgn cili lalu dilumur pada ikan dan diperap sebentar biar sebati.
3.Masukkan ikan di dalam periuk kemudian masukkan air dan letakkan atas diatas api.
4.Masak hingga mendidih .
5.Masukkan garam , bunga kantan dan daun kesum.Masak sehingga mendidih.

6.Sedia untuk dihidang.





EmoticonEmoticon