Monday, 12 December 2016

Ini Lokasi Makan Tengahari RM3 Di Bangsar

,,,,

Gerai Kari Kepala Ikan Anuar ini terletak di Lucky Garden, Bangsar. Untuk set NASI + SEKETUL AYAM & TAUGEH hanya RM3 sahaja!

Kari Mamak Kepala Ikan Merah

Bahan bahan:
Kepala ikan jenahak/tenggiri
2 keping isi badan ikan di atas
1 cawan santan - tak payah yg pekat pun tak apa
5 sb rempah kari ikan Baba's
2 sb serbuk ketumbar Babas
3 sb cili serbuk Babas
1/2 sk jintan putih

2 sk biji sawi
3 sb halia + bawang putih - yg diblended
5 ulas bawang merah kecil - dimayang
2 biji fresh cili merah besar - belah dua
2 tangkai daun kari
Asam jawa, sampai rasa cukup masam 
2 biji bawang besar merah & 1 biji buah tomato - diblended hancur
Bendi dan terung

Cara Memasak:-
Tumiskan biji sawi, daun kari, bawang merah yg dimayang dan cili besar sampai wangi. Kemudian masukkan blended halia + bawang putih, serbuk2 kari tu semua. Tumis sampai garing. Masukkan air asam jawa.

Kemudian masukkan blended bawang besar + tomato, biarkan sekejap, masukkan santan. Sesuaikan kepekatan kuah dengan menambah air.


Biarkan sampai hampir hampir mendidih, masukkan ikan. Biarkan sampai betul betul mendidih, renihkan sekejap utk dapatkan texture kari yg menarik.http://lynk.my/wWxm


EmoticonEmoticon