Saturday 8 September 2018

Lai Chi Kang


Bahan2 utk di rebus :

1. Longan kering.. boleh beli kat kedai ubat cina ataupun mana2 pasaraya..
2. Gula batu secukup rasa..
3. Kurma merah.. pun boleh di beli kat mana2 pasaraya/kedai ubat cina
4. Barli


Ni pulak bhn2 utk di rendam seketika :
1. Biji selasih..

2. Biji kembang semangkuk.. boleh beli kat pasaraya jugak..


.Bahan2 hiasan :

1. cincau yg di cincang2..
2. kacang rangup..
3. Laici tin/ buah kelapa laut/ kismis/ halwa.. suka hati korang le nak campur apa lg..


Cara2nya :

1. rebus bhn2 rebusan ( longan kering + kurma merah + barli + gula batu ) hingga barli lembut..
2. hasilnya akan jd mcm ni.. pastu sejukkan dulu..




Cara menghias
1. ambik bekas/mangkuk sesuai..
2. masukkan kembang semangkuk yg dah kembang td..
2. masukkan pulak biji selasih dan cincau..
3. tuang semua bhn2 rebusan yg di sejukkan td..
4. masukkan lg bhn2 sampingan yg korang nak mcm kacang rangup / kelapa laut / kismis.. apa2 jelah.. pastu baru masukkan ais ketul..




EmoticonEmoticon

Blog Archive