Thursday 6 April 2017

Taste Selebriti: SARIYANTI @ Negeri Sembilan

...
LEMAK CILI PADI DAGING KIJANG

BAHAN-BAHANNYA :-)
1 kg daging kijang (kurang lebih)
4 biji kentang
4 batang serai, diketuk
2 helai daun kunyit, disiat
1 keping asam gelugor (kalau saiz kecil, guna 2 keping)
1200 ml santan cair
400 ml pati santan
Garam dan gula secukup rasa

BAHAN-BAHAN KISAR HALUS :-)
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 1/2 inci halia
1 inci kunyit hidup
40 biji cili padi kampung (boleh kurangkan)

CARA MEMBUATNYA :-)

Daging kijang dipotong pada saiz sederhana, gaul dengan tepung gandum dan biarkan 10 minit, cuci bersih dan toskan. Kentang dikupas, belah 4 setiap 1 dan rendam. Masukkan daging kijang ke dalam periuk bersama serai titik dan bahan2 kisar halus. Masak hingga mendidih dan daging kecut.
Tuang santan cair dan kacau. Masak hingga daging empuk (tambah air panas jika perlu). Masukkan kentang dan asam gelugor. Masa hingga kentang empuk, tuang santan, masukkan daun kunyit, kacau dan biar mendidih dengan api kecil. Kacau selalu.
Perasakan dengan garam secukup rasa dan secubit gula. Masak sekejap dan rasa. Jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi panas dan lauk2 lain....
http://adf.ly/1m6b7G

MASAK LEMAK CILIPADI JANGEK(KULIT LEMBU)DAN PUCUK PAKU

kulit lembu atau jangek :dibakar,dikikis,direbus dan digulai....

Bahan²
250 gm jangek yang siap diproses (rebus seketika)
seikat pucuk paku
1 batang serai (dititik)
*1 batang serai (dikisar @ tumbuk halus)
*30 biji cili padi (dikisar @ tumbuk halus)
*3 inci kunyit hidup (dikisar @ tumbuk halus)
300 ml santan kotak
500 ml air
garam
asam keping

Cara²
1. satukan bahan tumbuk @ kisar dengan serai yang dititik, santan pekat 7 air.
2. masak atas api sederhana hingga meendidih
3. masukkan jangek yang siap direbus. biar mendidih
4. masukkan pucuk paku dan perasakan dengan garam serta asam keping.
5. sedap dimakan bersama nasi panas.. :)
http://adf.ly/1m6bbt


EmoticonEmoticon