(anggaran kepala ikan 1.2 kilogram)
Bahan-bahan
Bahan A
Minyak - 250 mililiter (ml)
Bawang besar dihiris - 500 gram (g)
Bawang putih dicincang - 60 g
Halia diketuk 10 g
Bahan B
Halba - 10 g
Biji sawi - 10 g
Daun kari - 20 g
Bahan C
Garam masala ( lima campuran rempah) - 50 g
Serbuk cili - 20 g
Serbuk lada hitam - 20 g
Air - 80 g
Bahan D
Yogurt segar - 500 ml
Asam keping - 80 g
Bahan E
Bendi - 250 g
Terung - 250 g
Serai - 25 g
Tomato - 60 g
Bahan F
Jus lemon - 100 g
Garam - secukup rasa
Krim segar - 50 ml
Cara penyediaan
1. Panaskan minyak. Masukkan bawang besar dan goreng hingga kuning.
Kemudian tambah bawang putih dan halia ,kemudian bahan B dan goreng
hingga wangi.
2. Masukkan bahan C dan air. Kacau sedikit.
3. Tambah sedikit air dan masukkan kepala ikan. Kacau perlahan.
4. Tambahkan bahan D dan air. Biarkan mendidih dengan api perlahan.
Kemudian tutup kuali dan tunggu ikan masak. Biarkan kuah agak pekat.
5. Tambahkan bahan E, garam, jus lemon dan tunggu sayur lembut.
6. Biarkan pekat dan akhir sekali letak krim segar sebelum dihidangkan.
pelanggan terutamanya waktu tengahari. Tarikannya ialah kari kepala
ikan. Tidak sah kiranya dah sampai di Bagan Datuk, tidak mencuba sendiri
keenakan Kari Kepala Ikan Manaf.
EmoticonEmoticon