Monday, 22 October 2018

JEJAK PETUALANG - PREDATOR PULAU TAK BERPENGHUNI TIMUR TUAL (26/7/17) 3-2,SIAKAP merah atau kakap merah


ikan siakap masak pedas

(bahan2nya)
1 ekor ikan siakap...
2 sudu besar sos cili..1 1/2 sudu besar air asam jawa..
1 sudu besar gula..
garam secukup rasa..
minyak untuk menggoreng & menumis..

(bahan kisar)
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar...
1 ulas bawang putih..

(bahan hiris & potong)
1 biji bwng kuning/bwng besar...(dipotong dadu)
1 biji cili merah ..(dibelah dua & dipotong)
6 biji cili api..(dipotong bulat)
1 batang serai...(dihiris)

(cara2nya)
lumurkan ikan dengan garam & kunyit..
panaskan minyak....goreng ikan sehingga garing...
setelah itu diangkat & diletak diatas pinggan & diketepikan...

tinggalkan agak dalam 5 sudu besar minyak....
tumis bahan kisar sehingga garing& naik minyak....
kemudian masukkan bahan hiris & potong..
masukkan sos tiram..sos cili..gula..garam..& air asam jawa...
setelah cukup garing & naik minyak...
tutup api dah siramkan ke atas ikan yang telah digoreng tadi....

SIAKAP merah atau kakap merah yang lebih dikenali
dengan nama umum mangrove jack (MJ) atau mangrove red snapper tergolong
dalam genus Lutjanus dan keluarga besar Lutjanidae dengan membawa nama
saintifik, Lutjanus Argentimaculatus.



Ikan siakap merah juga merupakan salah satu spesies daripada keluarga
snapper (sebagaimana ikan merah dan jenahak). Justeru itu dapat
diperhatikan siakap merah mempunyai gigi taring yang menonjol di rahang
yang digunakan untuk menangkap dan menahan mangsa.

Mengikut data taburan spesies, ikan ini merupakan spesies natif di
Lautan India dan barat Lautan Pasifik. Taburan ini termasuk di perairan
di Afrika sehingga ke Samoa.
Selain itu spesies ini turut boleh ditemui di perairan Australia, di kawasan Asia dan Asia Tenggara.
Daripada aspek morfologi, bagi siakap merah, warna pengenalan pada
badannya sudah tentu berkisar dalam tona warna merah. Begitu pun, warna
badan ikan siakap merah boleh berubah mengikut keadaan persekitaran.


EmoticonEmoticon

Blog Archive