Bahan-bahan untuk membuat tosei adalah:
1) 1 cwn beras (direndam 8 jam)
2) 1 cawan aluthu (direndam 8 jam)
3) 1 cawan nasi
4) 1 cwn air
5) garam & gula secukup rasa
Bahan-bahan yang diperlukan untuk menyediakan Chutney Kelapa atau Sambal kelapa adalah:
1) 1 cawan kelapa parut putih
2) 1 sudu besar air asam jawa
3) garam secukup rasa
4) 3 batang cili hijau
5) 3batang cili padi
6) 2 tangkai daun kari
7) 1 inci halia
8) 1 ulas bwg putih
9) 3 ulas bawang merah
Bahan tumisan pula adalah seperti berikut :
1) 1 tangkai daun kari
2) 3 tangkai cili kering
3) 1sudu kecil biji sawi
4) 1 sudu kecil uluthuparpu
5)3 sudu besar minyak masak untuk menulis
Untuk menyediakan Chutney Kelapa atau Sambal kelapa.
Mula-mula panaskan sedikit minyak di dalam kuali, masukkan biji
sawi, daun kari, uluthu parpu dan cili kering.tumis sehingga naik bau.
Ketepikan sebentar.
Kemudian, masukkan cili hijau, cili padi, bawang merah, bawang putih,
halia, daun kari, air asam jawa, kelapa parut putih dan sedikit garam
ke dalam mesin pengisar.Kisar sehingga halus.
Selepas itu campurkan dengan bahan tumisan tadi. Ketepikan dahulu.
Bahan-bahan untuk membuat Mint Yogurt pula:
1) 5 tangkai cili padi
2) 1 sudu kecil biji sawi
3) sedikit air perahan limau nipis
4) garam & gula secukupnya
5) 1 cawan yogurt
6) segengam daun pudina
7) 3 tangkai daun ketumbar
Untuk menyediakan mint yogurt, masukkan daun pudina, daun ketumbar,
yogurt, biji sawi, cili padi, air perahan limau nipis, garam dan gula ke
dalam mesin pengisar.
Kisar sehingga halus dan ketepikan dahulu.
Untuk menyediakan tosei, mula-mula kisar beras di dalam mesin pengisar sehingga halus.
Kemudian masukkan aluthu, beras yang telah dikisar, nasi, garam dan
gula bersama sedikit air ke dalam mesin pengisar. Kisar sehingga hancur
dan perap selama 8 jam.
Setelah itu, panaskan kuali, letakkan sedikit adunan dan ratakan
hingga menjadi nipis.Tunggu hingga masak & garing kemudian lipat dua
dan boleh diangkat.
Tosei sedia dinikmati bersama chutney kelapa dan mint yogurt. Selamat mencuba!http://www.icookasia.com/thosai/
Thursday, 7 June 2018
Thosai | Try Masak | iCookAsia
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2018
(156)
-
▼
June
(10)
- Real Cooking With Anis Nabilah - Episode 3 (Chicke...
- NASI BUTTER/NASI PLANTA DAHLIA'S KITCHEN
- Biskut Cip Oat | iCookAsia | Resepi Ramadan & Hari...
- Pineapple Tart Cheese | Try Masak | iCookAsia | Ra...
- Pineapple Tart | Asian Traditional Cookie | iCookAsia
- Thosai | Try Masak | iCookAsia
- Resepi Stew Daging Kambing ala Arab | iCookAsia | ...
- Vadai | Try Masak | iCookAsia
- Resepi Mee Bandung | Try Masak | iCookAsia
- Daging Rendang Kerisek | Try Masak | iCookAsia
-
▼
June
(10)
EmoticonEmoticon