Bahan-bahan
15-25 tangkai cili kering
1 labu bawang putih
2 bijik bawang besar
130gm udang kering (boleh tambah jika suka)
8 ekor udang basah
150gm daging (rebus, hiris dan simpan airnya)
Sayur (bunga kobis, lobak ,sawi - potong ikut suka)
2 sudu besar gula
3-4 cawan air rebusan daging tadi
2 sudu besar sos tiram
Telur ayam untuk hidangan
1 paket mee kuning
5 sudu besar minyak masak
Garam perasa dan gula secukupnya.
1 biji tomato
200gram keledek rebus dilecek
Cara membuat
1. Udang kering di rebus sebentar
2. Masukkan cili kering, bawang besar, bawang putih, gula,udang kering
dan air rebusan udang ke dalam mesin pengisar. Kisar hingga halus
3. Panaskan minyak kemudian tumis bahan kisar tersebut. Sementara itu
hiris daging dan ketepikan dahulu
4. Masukan sos tiram dan air rebusan daging
5. Masukan udang basah daging hiris kemudian perasakan
6. Akhir sekali masukkan dan sayur2an kobis bunga, lobak, sawi, garam,
tomato, keledek rebus, telur dan mee kuning. Siap untuk dihidangkan
Saturday, 2 June 2018
Resepi Mee Bandung | Try Masak | iCookAsia
✔
Unknown
Diterbitkan 18:29
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Blog Archive
-
▼
2018
(156)
-
▼
June
(10)
- Real Cooking With Anis Nabilah - Episode 3 (Chicke...
- NASI BUTTER/NASI PLANTA DAHLIA'S KITCHEN
- Biskut Cip Oat | iCookAsia | Resepi Ramadan & Hari...
- Pineapple Tart Cheese | Try Masak | iCookAsia | Ra...
- Pineapple Tart | Asian Traditional Cookie | iCookAsia
- Thosai | Try Masak | iCookAsia
- Resepi Stew Daging Kambing ala Arab | iCookAsia | ...
- Vadai | Try Masak | iCookAsia
- Resepi Mee Bandung | Try Masak | iCookAsia
- Daging Rendang Kerisek | Try Masak | iCookAsia
-
▼
June
(10)
EmoticonEmoticon