Friday, 1 June 2018

Daging Rendang Kerisek | Try Masak | iCookAsia


Resepi Rendang Ayam Kelantan


 Ingredients

    1 ekor ayam dipotong pada saiz sederhana
    4 helai daun limau purut
    4 batang serai diketuk
    2 cawan pati santan
    1 keping asam gelugor
    2 helai daun kunyit dimayang halus
    garam dan gula secukup rasa

Bahan kisar

    12 biji bawang merah
    4 ulas bawang putih
    1 1/2 inci halia
    1/2 inci kunyit hidup
    10 tangkai cili merah

 Instructions

   1. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan serai titik dan bahan kisar.
   2. Kacau dan masak hingga terbit minyak, guna api kecil dan kacau selalu.
    3.Masukkan ayam dan gaul rata, masak hingga ayam kecut sedikit.
    4.Masukkan pati santan, asam gelugor dan daun limau purut, kacau dan biar mendidih, kemudian kecilkan api dan masak hingga pekat.
    5.Perasakan dengan garam secukupnya dan sedikit gula. Kacau rata.
   6. Bila rendang kering (tapi masih lembap dan bekuah sedikit), masukkan hirisan halus daun kunyit. Gaul rata dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api.https://tinyurl.com/y99kj7nc


EmoticonEmoticon