Tuesday, 22 May 2018

VERY SOFT SAMOSA RECIPE - WITH MEAT FILLING & POTATO FILLING - Dunyas Ki...

Resepi Samosa Daging

 Bahan-bahan


1 cawan daging kisar (boleh tambah banyak kalau suka)
500g ubi kentang dan dipotong dadu serta direbus terlebih dahulu
1 bawang besar dipotong dadu
3 uals bawang putih dicincang halus
1 sudu rempah kari kegemaran anda
garam dan gula secukup rasa
beberapa helai daun kari untuk aroma
Cara-cara:
Rebus kentang terlebih dahulu sehingga empuk bagi menjimatkan masa anda.
Tumis bawang putih dan bawang besar beserta daun kari sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari dan goreng sehingga agak garing.
Kemudian masukkan kentang dan kacau sehingga sebati.
Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum proses menggulung.
Sambil tu, potong kulit popia kepada tiga baris. (gambar lipat samosa segi tiga klik sini)
Cara Lipat dan Gulung Kulit Popia Samosa Goreng
Cara Lipat dan Gulung Kulit Popia Samosa Goreng
Letakkan inti dan gulung kulit popia kepada bentuk segi tiga seperti di bawah.
Sapukan air atau telur putih di penghujng sebagai pelekat.
Goreng di dalam kuali pada suhu sederhana dengan minyak yang penuh
 https://tinyurl.com/yb32lpx5


EmoticonEmoticon