Bahan-bahan diperlukan:
- daging lembu = 1 kg
- kicap manis cap kipas udang = 1 botol kecil, p/s = kene pakai kicap jenama ni...kalu tak guna rasanye tk berapa nk sedap
- lada kering = dlam 20 tangkai ( blend ) p/s = ikut selera, kalo nk pedas lebihkan lah lada kering tu
- cili padi = 10 tangkai ( blend dgn lada kering ) p/s = rendang nogori mesti tk tinggal cili padi ni kan..hihihhi...
- bwang besar = 5 biji , bwng puith = 1 labu , halia = sebesar ibu jari , lengkuas = sebesar ibu jari , serai 5 btg ( smua di blend hingga lumat )
- santan = 1 biji kelapa, p/s = ikut citarasa ..kalo nk lebih letak lebih..
- kerisik sedikt
- bahan2 utk yg last skali...kalo takde mmg tak jadi rendang ni.... bawang besar =2 biji ( potong bulat )serai = 5 btg ( di ketuk )...daun kunyit = disiat-siat.....smua bahan diatas digoreng dgn minyak sampai layu dan wangi
- garam secukup rasa ...p/s = tk perlu byk sbb dah ada kicap....
- minyak masak yg secukupnye
Cara menyediakan dan memasak:
- perap daging dgn kicap manis....nk sedap perap semalaman...perap 30 min pun ok gak....
- panaskan minyak n tumiskan smua bhan yg di blend tadi ... bwg besar + bwg putih + halia + langkuas+serai
- then, dh pecah minyak bahan2 yg ditumis td..masukkan lada kering + cili api td ....tumis sampai pecah minyak jugk...
- masukkn daging yg diperap tadi...kecutkan daging tu sampai kuar air daging & sampai daging empuk
- then masukkan santan....
- agak2 santan mcm nk pekat , masukkan kerisik n masak samapi kering n meyerupai rendang...
- last skali masukkan 3 bahan ug digoreng dgn minyak td ..p/s= tgk bahan2 diatas...maka siaplah rendang minangkabau kite ni..
- ha...apa lagi..gi amik nasi putih yg baru masak tu,,makn dgn rendang tu...makesure anda smua akn jatuh cinta dgn rendang ni...slamat mencuba...masakan yg lazat lahir dari hati yg ikhlas....https://tinyurl.com/yczw8mat
EmoticonEmoticon