Sunday, 12 August 2018

SPICE ROUTES SEASON 6 episode 3 - ROASTED WHOLE CAMEL IN THE LARGEST TANNUR IN THE WORLD


DAGING UNTA GULAI KAWAH

 Sumber; Fp k.Liza
Oleh; Dapurmamasya

Bahan
500gm daging lembu [potong nipis kecil dan basuh & toskan]- guna daging unta
2 s/b kerisik
2 cawan santan pekat
2 s/b gula merah/perang [brown sugar]
2 keping asam keping
minyak
garam

Bahan Mesin
20 tangkai cili kering - letak 8 tangkai je
1 s/b rempah kari daging
2 s/b rempah mentah gulai cap ROSE - ganti rempah gulai kawah
1 s/b rempah masak gulai cap ROSE - ganti rempah gulai kawah
7 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
3 cm halia
2 cm lengkuas

Bahan tumis
2 cm kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga

Cara.
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan bahan mesin dan masakkan sampai wangi dan naik minyak.
3. Masukkan daging dan kacau rata. Masukkan sikit air dan kacau rata lagi.
4. Bila nampak naik minyak masukkan santan, kerisek, garam dan gula merah. Biarkan reneh sampai mendideh. kacau sekali sekala.
6. Bila mendideh masukkan asam keping dan biarkan sampai pekat.
7. Bila dah pekat, boleh hidangkan.


EmoticonEmoticon