KARI IKAN TUNA
Bahan:
1 ekor ikan tuna dipotong dan dibersihkan
1 biji bwg besar dihiris*
5 ulas bwg putih diketuk dan dihiris*
1/2 sdu teh halba*
1/2 sdu teh bji sawi*
5 tangkai daun kari*
sedikit kunyit serbuk *
1 peket kecil rempah kari ikan babas
1 peket kecil rempah kari daging babas
sedikit air asam jawa
21/2 cwn santan
sedikit garam dan perasa @ gula (optional)
7 tangkai kacang bendi
sedikit myk utk menumis
Cara:
1. Panaskan periuk. Addkan bhn yang bertanda*.Masak sehingga naik bau.
2. Bila bahan tumis dah naik bau addkan rempah kari daging dan rmpah kari ikan.Kacau rata.
3. Biarkan semua bahan tumisan naik myk.Addkan air asam jawa.Kacau rata lagi.
4. Bila rempah tumisan dah terbit myk addkan ikan.Gaul rata dan perlahan.Biar rempah
meresap bersama ikan.
5. Bila bahan rempah dan serata bersama ikan addkan santan dan kacau perlahan-lahan.
6. Biar santan mendidih dan kuah kari memekat.
7. Bila kuah dah memekat addkan garam dan perasa(optional).
8. Addkan kacang bendi.Kacau rata dan angkat.
9. Sedia utk dihidangkan.http://secuitrasaumiejazz.blogspot.my/2013/10/kari-ikan-tuna.html
Home
: Labuan Part 2 [FULL]
(Balinese Grilled Fish)
(Glass noodles stir-fried with vegetables
JJCM 2017
KARI IKAN TUNA
JJCM 2017: Labuan Part 2 [FULL]
Sunday, 8 October 2017
JJCM 2017: Labuan Part 2 [FULL]
✔
Unknown
Diterbitkan 02:48
Artikel Terkait
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
EmoticonEmoticon