,,
Tok Ma Berkongsi Resepi, Cara Memasak dan Petua untuk Memasak Kari Ikan Asli Terenggau. Degan Menggunakan Rempah "Tok Ma".
Rempah 100% Asli... Tanpa Perasa Tiruan... Diolah Sediri Oleh Tok Ma. Special from Terengganu...
REMPAH GULAI AYAM / DAGING
Resepi :
Bahan-bahan:
- 1 kilogram daging (ayam dan daging)
- 1 Paket rempah Gulai Ayam/Daging
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 2 sudu besar kerisik
- 2 cawan santan
- 1/4 cawan air asam jawa
- 2 sudu besar cili boh
- 1/4 cawan minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
REMPAH GULAI NASI DAGANG
Resepi :
Bahan-bahan:
- 1 kilogram ikan tongkol (dipotong 3cm tebal)
- 1 Paket rempah Gulai Nasi Dagang Tok Ma
- Cili merah/hijau
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil kerisik
- 2 cawan santan
- 2 sudu besar cili boh
- garam dan gula Melaka secukup rasa
- 2 keping asam gelugor
-
REMPAH GULAI NASI MINYAK@KURMA
Resepi :Bahan-bahan:- 1 kilogram daging
- 1 Paket rempah Gulai Nasi Minyak Tok Ma
- 2 biji ubi kentang
- 1/2 cawan susus cair
- 1/2 cawan sos tomato
- 30 gram bawang goreng
- 2 sudu besar kerisik
- 1helai daun pandan
- garam dan gula Melaka secukup rasa
- 2 sudu besar minyak sapi
- 1/4 cawan minyak masak
- Cili boh (ikut citarasa)
REMPAH KARI DAGING
Resepi :Bahan-bahan: - 1 kilogram daging
- 1 Paket rempah Kari Daging Tok Ma
- 2 cawan santan
- 3 tangkai daun kari
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
REMPAH KARI IKAN
Resepi :Bahan-bahan:- 1 kilogram ikan
- 1 Paket rempah Kari Daging Tok Ma
- 2 cawan santan
- 3 tangkai daun kari
- 1/2 cawan air asam jawa
- 1/2 cawan minyak untuk menumis
- garam dan gula secukup rasa
REMPAH KERUTUB
Resepi :Bahan-bahan:- 1 kilogram ayam/daging (dipotong besar)
- 1 Paket rempah Kerutub Tok Ma
- 2 sudu besar cili boh
- 2 cawan santan
- 2 sudu besar kerisik
- 2 biji cili hidup
- 2 batang serai (dititik)
- 1/4 cawan air asam jawa
- garam dan gula Melaka secukup rasa
- 2 labu bawang besar dipotong empat
EmoticonEmoticon