Sunday, 5 February 2017

#SeleraBajetMelaka Asam Pedas Claypot Kota Laksamana

..
RESEPI ASAM PEDAS MELAKA 

4 potong ikan ~ pari, parang, tenggiri atau kembung
1 sudu teh halba
1 ikat daun kesum
10 batang bendi atau terung
1 kuntum bunga kantan
1 cawan air asam jawa
minyak untuk menumis
garam gula secukup rasa

Bahan Kisar

3 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
1 senduk cili kisar ~ kalau cili jenis pedas boleh kurangkan
3 cm belacan
2 cm kunyit hidup
1 sudu besar lada hitam ~ bagi yang tak kuat pedas boleh kurangkan
3 batang serai ~ 1 kisar 2 lagi di titik

Panaskan minyak dalam kuali
Kemudian masukkan halba dan tumis hingga kuning
Bila dah kuning terus masukkan bahan kisar dan tumis sampai garing
dan terbit minyak.
Bila dah betul-betul garing, masukkan sedikit gula. Anggaran 1/2
sudu besar
Kemudsian masukkan daun kesum dan bunga kantan
Jika kuah kering tambahkan air
Biarkan di merenih kemudian masukkan ikan
Masukkan juga air asam jawa
Biarkan ikan empuk
Akhir sekali masukkan bendi dan terung
Perasakan dengan garam dan secukup rasa.
Biar dia mendidih sebentar dan kuah sedikit pekat
Bolehlah hidangkan bersama nasi hangat, ikan goreng dan sambal
belacan

Asam pedas ni lagi lama di perangat lagi sedap!
Selamat mencuba

Sumber:http://adf.ly/1jKA8i


Resepi Asli Asam Pedas Johor


1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong sederhana besar
1 ikat daun kesum
1 batang serai - diketuk
3/4 cawan air asam jawa (3 sudu besar asam jawa, dibancuh dengan 1/2 cawan air)
Garam dan sedikit gula
Minyak untuk menumis


Bahan Kisar Asam Pedas Johor

1 cawan cili kisar
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
Air secukupnya - lebih kurang 4 cawan

Bahan-bahan tambahan ikut suka;

2 biji tomato-belah 4
1 btng bunga kantan-belah 2
1/2 inci belacan - dibakar. (Untuk dicampur dalam bahan kisar)

Cara-Cara Menyediakan Asam Pedas Johor Yang Asli 
Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan.
Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan serai, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasa kacau perlahan-lahan.
Masukan air dalam 1 cawan dan biarkan mendidih.
Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
Tambah daun kesum.
Pekat atau cairnya kuah, bergantung citarasa masing-masing.
Tambahkan air dalam 3 cawan lagi.
Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Bila sudah masak, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Boleh tambah tomato, bunga kantan dan sayur bendi (jika suka.) Asam pedas Johor yang asli tidak perlu tambah banyak bahan hiasan. Okay...

Selamat mencuba resepi asli asam pedas Johor yang lazat. Dan, yang penting mudah!
Kongsikan jika suka, sebarkan bahagia.


Sumber: http://adf.ly/1jKCtH


EmoticonEmoticon